אל (אל כנעני)


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
אל (אל כנעני)

במיתולוגיה הכנענית, אֵל הוא שמו של ראש האלים בפנתאון ואחד מהאלים החשובים של העיר אוגרית. נקרא גם אִל, אלו, ותר (שור) - סמל הכוח והפיריון, ו"קדוש" במובן של נשגב ונעלה. מכונה באוגרית בכינויים "בני בנות" (=יוצר היצורים, בונה הבניות), "אב אדם" (=אבי האדם) ו"אב שנם" (=אבי השנים). "מלכ יכננה" (=מלך בוראה) ו"לטפן אל בעל הלב" (האל הלטפן בעל הלב, בשל רחמנותו וטוב ליבו), מתואר כאל השמים ואביהם של כל האלים שיושב במקום המרוחק מהיישוב, ב"אפיקי תהומותיים" ובמוצאי הנהרות.

בכתובות הארמיות מזינג'ירלי הויוק וסוג'ין  הוא מופיע בשם אל-ועלין (=אל-ועליון). פילון איש גבל מרבה לתאר אותו ומזהה אותו עם קרונוס היווני. יש ביניהם נקודות דמיון רבות והמרכזית ששניהם נחשבו לאל הזמן. בכתובות של קארא-טפה ולפטיס-מגנה מיוחס לאל התואר "קן הארץ" (=קונה הארץ, בורא הארץ). החוקר דוד אמיר מניח כי מקור השם הוא השורש א.ו.ל. או א.י.ל. במשמעות של חזק ועצום, או השורש א.ו.ל. במשמעות של ראשון ולהיות קדימה (כמו ראשון בערבית אוואל-أَوَّل).

על פי המיתולוגיה הכנענית, אל התחתן עם אשרה והוליד שבעים בני-אלים, ביניהם בעלעשתרתענתיםמות ועוד אלים נוספים. כמו כן, על פי מיתוס הולדת האלים הנעימים והיפים, הוליד מבנות האדם שני בנים-אלים, את שחר - אל הזריחה ואת שלם - אל השקיעה.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה