האימפריה הבריטית


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
האימפריה הבריטית

האימפריה הבריטיתאנגלית: British Empire) הוא השם שניתן לבריטניה ולמושבות, לדומיניונים, למדינות החסות, למנדטים, ולשטחים השונים שהיו תחת שליטתה וניהולה של בריטניה לאורך ההיסטוריה. תשתיתה של האימפריה התבססה על המושבות ועמדות המסחר שיצרה אנגליה בשלהי המאה ה-16, ותחילת המאה ה-17. בשיאה, הייתה האימפריה לגדולה ביותר בהיסטוריה, ולמשך יותר ממאה שנה הייתה הכוח הגלובלי הדומיננטי. ב-1922 החזיקה האימפריה תחת חסותה כ-458 מיליון נפש לערך, שהיוו כחמישית מאוכלוסיית העולם, ונפרשה על כ-33 מיליון קילומטר רבוע - כרבע משטחו היבשתי של כדור הארץ. כתוצאה מכך, המורשת הפוליטית, הלשונית והתרבותית שלה נפוצה ברחבי העולם. בשיא כוחה, רבות נאמר עליה שהיא "האימפריה שהשמש אינה שוקעת בה לעולם" מפני ששליטתה ברחבי העולם הבטיחה שבכל עת תזרח השמש לפחות על חלק משטחיה.

במהלך עידן התגליות במאות ה-15 וה-16ספרד ופורטוגל היו החלוצות האירופיות של החקר הגלובאלי ושל תהליך הקמת אימפריה גלובאלית. לנוכח העושר הגדול שהעניקו אימפריות אלו לספרד ולפורטוגל, החלו אנגליה, צרפת והולנד לערער את ההגמוניה של ספרד ופורטוגל בשטחים אלו. הן החלו להקים מושבות ורשתות סחר משלהן באסיה ובאמריקה, בעוד הן נאבקות זו בזו ובספרד ובפורטוגל, שהחלו את דעיכתן האיטית ככוחות אימפריאליים במהלך המאה ה-17. סדרת מלחמות עם הולנד וצרפת הותירו את אנגליה (ולאחר חוקי האיחוד של 1707, בריטניה) ככוח הקולוניאלי הדומיננטי בצפון אמריקה ובהודו. אבדן שלוש עשרה המושבות לאחר מלחמת העצמאות של ארצות הברית הייתה מפלה זמנית לבריטניה, שאיבדה את הקולוניה המאוכלסת והחזקה ביותר שלה.

תשומת הלב הבריטית כוונה במהרה לעבר אפריקה ואסיה, שם הוקמה אימפריה חדשה. בעקבות תבוסתה של צרפת הנפוליאונית ב-1815, נהנתה בריטניה ממאה של דומיננטיות לא מעורערת, הודות לכלכלה המתפתחת ולצי המלכותי שלה. במהלך המאה ה-19, בריטניה גיבשה והרחיבה את שטחיה באסיה, אפריקה, הודו והאוקיינוס השקט, והעניקה רמה גבוהה של אוטונומיה לקולוניות המתיישבים הלבנים שלה, שנודעו כדומיניונים.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה