החוקה של ארצות הברית


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
חוקת ארצות הברית

חוקת ארצות הבריתאנגלית: United States Constitution) היא החוק העליון, כלומר המסמך המשפטי הגבוה והמחייב ביותר במערכת החוקים של ארצות הברית. שלושת הפרקים הראשונים בחוקה מבססים את שלטון החוק ומפרידים בין כוחות שלוש הרשויות שבממשל הפדרלי: רשות מחוקקת, שהיא הקונגרס בעל שני הבתים, הרשות המבצעת, שבראשה עומד נשיא ארצות הברית, ורשות שופטת, שבה בית המשפט העליון הוא הסמכות. ארבעת הפרקים האחרונים מעצבים את עיקרון הפדרליות - כינונו של ממשל מרכזי שיפקח על איחוד המדינות המכונה ארצות הברית.

החוקה אומצה ב-17 בספטמבר 1787 על ידי ועידת החוקה שנערכה בעיר פילדלפיהפנסילבניה, ואושרה לאחר מכן בוועידות במספר מדינות שונות. החוקה נכנסה לתוקף רשמית כשנתיים לאחר מכן, במרץ 1789. לחוקה מספר תיקונים והוספות: עשרת התיקונים הראשונים, שאושרו על ידי שלושה רבעים ממדינות ארצות הברית בשנת 1791, ידועים כמגילת הזכויות. בסך הכללי, לחוקה המקורית יש 27 תיקונים, אך עיקריה נותרו בעינם ללא שינוי.

עד היום, החוקה מדריכה את החברה האמריקאית בענייני חוק, פוליטיקה וממשל. לאורך ההיסטוריה, חוקת ארצות הברית השפיעה ונתנה השראה בינלאומית לביסוס חוקות במדינות אחרות. הקלף המקורי עליו נכתב המסמך שמור ומוצג בארכיונים הלאומיים של ארצות הברית בוושינגטון הבירה.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה