ייחוד השם


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
ייחוד השם

מצוות ייחוד השם ביהדות היא מצוות המונותאיזם, כלומר - המצווה להאמין באל אחד ויחיד. מצווה זו היא מאבני היסוד של היהדות, והיא אחד משלושה עשר עיקרי האמונה שמנה הרמב"ם. המצווה מוזכרת בתחילת עשרת הדברות: "אנוכי ה' אלוהיך... לא יהיה לך אלוהים אחרים על פניי", וכן בפסוק: "שמע ישראל ה' אלהינו ה' אחד". בהשפעת היהדות גם באסלאם, עקרון אחדות האל - התוואחיד הוא מעיקרי הדת. עם זאת, יש מהראשונים הסוברים שמצווה זו אינה מכלל תרי"ג המצוות.

משמעותה הראשונית של המצווה, כחיוב להאמין במונותאיזם, שוללת את העמדות המנוגדות: הן את הגישה הפוליתאיסטית המניחה את קיומם של אלים רבים, והן את התפיסה ההנותאיסטית המניחה קיומם של אלים אחרים בשבטים אחרים, ואל אחד עליון על כולם שהוא לרוב מנהיגו של השבט המכיר בו כעליון על כולם. בנוסף, שוללת מצווה זו את דעתם של המאמינים בשתי רשויות מקבילות, וסוברים שמי שברא אור לא ברא חושך ומי שברא את הטוב לא ברא את הרע. תפיסה דואליסטית תאולוגית זו הייתה, עד בוא האסלאם, הדת הפרסית הרשמית מיסודו של זרתוסטרה, ונקראת בעברית "אמגושיות".


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה