מובן והוראה


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
מובן והוראה

נקודת המוצא לדיון הפילוסופי האנליטי בשפה היא עבודתו של גוטלוב פרגה, ובמיוחד מאמרו מ-1892 "על מובן והוראה". פרגה מזהה שני היבטים למשמעות של הביטוי הלשוני - המובן (בגרמנית: Sinn, באנגלית: Sense), שהוא תוכן מחשבתי בעיקרו, וההוראה (בגרמנית: Bedeutung, באנגלית: Reference), שהיא האובייקט הממשי אליו מכוונת המחשבה.

בעבודתו שקדמה למאמר זה הייתה השאיפה של פרגה, בהשפעת לייבניץ, ליצור שפה מדעית מושלמת שאין בביטויה חוסר בהירות ודו-משמעות, ושמאפשרת ניתוח לוגי של כל מושג ומשפט המראה כיצד הוא קשור ביחסי היסק עם כל משפט אחר בשפה. ב"על מובן והוראה" החיל פרגה את עקרונותיו אלו גם על השפה הטבעית, אך בשל ההבדלים שבין ביטויים טבעיים לביטויים מלאכותיים, נדרש פרגה לנסח תורת משמעות חדשה שבבסיסה הבחנה בין מילים, תכנים מחשבתיים, והדברים שאותם המלים מציינות. ההבחנה בין מובן והוראה שעושה פרגה מקבילה לכמה הבחנות מסורתיות בפילוסופיה של הלשון, כגון זו שבין אינטנסיה (intenstion) ואקסטנציה (extension) של מושגים, מן הפילוסופיה הסכולסטית של ימי הביניים, או זו שבין דנוטציה (denotation) וקונוטציה (connotation), שהציע ג'ון סטיוארט מיל.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה