נחל ארנון


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
נחל ארנון

נחל ארנון (ערבית وادي الموجب - "ואדי אל-מוג'יב") הוא נחל איתן הנמצא בעבר הירדן המזרחי ונשפך לים המלח. שטח אגן הניקוז של הנחל הוא 6,450 קמ"ר וספיקת המים שלו היא כ-7,200 מטר מעוקב בשעה. בחלקו הצפוני של אגן הניקוז של הנחל, מגיע יובלו העיקרי, ואדי ואלה, עד סמוך לעמאן ובדרום אגן הניקוז מגיעות שלוחותיו עד כרך. מקורו המזרחי של הנחל האיתן מצוי בעין אל-לג'ון, בגובה של 690 מטר מעל פני הים, בין כרך ובין תחנת קטראני שעל מסילת הברזל החיג'אזית במקום הנקרא "ראס אל מוג'יב". מנקודה זו ועד שפכו במרכז חופו המזרחי של ים המלח, יורד הנחל כ-1111 מטרים במהלך של 51 קילומטר.

הנחל הוא בעל אופי קניוני לכל אורכו וכולל מפלי מים רבים שמונעים הליכה רצופה בערוצו. הנחל אינו ניתן לחצייה אלא במעבר ערוער בו פונה הנחל מזרימה צפונה לזרימה בכיוון מזרח. מעבר זה (מעברות הארנון) היה בעל חשיבות רבה מאז ומתמיד. ב-2004 נחנך באזור המעבר סכר גדול אשר יוצר אגם מלאכותי שמימיו מיועדים להשקיה. בחלקו התחתון של הנחל, מכ-15 קילומטר ממזרח לים המלח ועד שפכו, זורם הנחל בקניון אבן חול נובית בשורה של מפלים. בשפך הנחל לים המלח נוצרה דלתה ברוחב ובאורך של כקילומטר. אדמת הסחף של הדלתה מכוסה בצמחייה סבוכה וגדלים בה עצי אשלשיזף מצוידקל ושיטה וחישות של קנה מצוי וקנה צמר. בנחל מתרחשים שטפונות מעת לעת וכתוצאה מכך משתנה מדי פעם מהלך הנחל בתוך הדלתה. בשנת 1925 ערכו תלמידי גימנסיה הרצליה טיול במקום, נקלעו לשטפון ואת אשר ראו תיאר רפאל סברדלוב.

מוזכר בתנ"ך כגבול ממלכת מואב. לפי ספר דברים עברו אותו בני ישראל כשבאו להילחם בסיחוןמדרש תנחומא מייחס את הפסוק "את והב בסופה" (במדבר כ"א, י"ד) לנס שנעשה לעם ישראל בנחל ארנון בזמן יציאת מצרים.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה