bandy

Svenska Wikipedia – den fria encyklopedinDownload this dictionary
Bandy
Bandy är en bollsportlagsport och vintersport. Bandy spelas på is mellan två elvamannalag med en massiv boll och klubbor, dock använder målvakterna inte klubba. Det gäller att med klubborna få in bollen i motståndarlagets målbur samt försöka hindra motståndarlaget att göra samma sak i det egna lagets målbur. På organiserad nivå är tiden rullande, det vill säga den stoppas aldrig, och delas upp på två halvlekar om 45 minuter vardera. Det lag som gjort flest mål då matchen är slut har vunnit. Oavgjorda matcher i utslagstävlingar avgörs med förlängning och straffslag. Om problem med sträng kyla eller om planen måste skottas ofta på grund av mycket snö brukar man komma överens om före matchstart att spela tre perioder om 30 minuter vardera, i mer extrema förhållanden har även 4x15 minuter tillämpas. I ungdomsmatcher är speltiden kortare, beroende på deltagarnas ålder.