רשימת מידות, שיעורים ומשקלות בהלכה


Wikipedia ויקיפדיה העברית - האנציקלופדיה החופשיתDownload this dictionary
רשימת מידות, שיעורים ומשקלות בהלכה

מידות, שיעורים ומשקלות משמשים בתחומים הלכתיים רבים. למדידת שיעורים אלו במידות של ימינו ישנן כמה שיטות:
  • שיטת רב אברהם חיים נאה(הגר"ח נאה) - מבוססת על שיטת הרמב"ם שאחריו נמשכו שאר הפוסקים הספרדים, כולל מרן השולחן ערוך והגאון החיד"א, מנהג ירושלים ו"מנהג העולם" בלשון המשנה ברורה.
  • שיטת החזון איש - מבוססת על מדידת הנודע ביהודה לשיעור הרביעית, על פי ההגדרה המצויה בגמרא ואת חידושו כתב בספר "ציון לנפש חיה"(צל"ח). הורו כדבריו החתם סופר, הגר"א, רבי חיים מוולוז'ין ועוד מספר קהילות בגולה וכן נוהג הרב חיים קנייבסקי.
  • שיטת הרמב"ם (כפי שמופיעה בטבלאות וההגדרות להלן) - מגדירה מחדש את שיעור שיטת רב חיים נאה. היא מבוססת על דברי הרמב"ם, השולחן ערוך, מנהג ירושלים ומנהג הספרדים. הבסיס לדעה זו הוא הערכת משקל מטבע ה"דרהם" על פי כתבי הרמב"ם. בימינו נשקל המטבע מחדש ומשקלו לפי שיטת הרמב"ם הוא כ- 2.8 גרם, ושיעור זה הינו מדויק יותר לדעת תלמידי חכמים רבים שחקרו את המידות, השיעורים והמשקולות.

ברשימות שלהלן, המידות ממוינות לפי גדלן, מהקטנה לגדולה (וכשיש מחלוקת - על פי הפסיקה המקובלת). למידות המסומנות בכוכבית בטבלה ישנן גרסאות שונות (או מחלוקות בפירושן) המובאות בפירוט לאחר הטבלה. ב"הגדרה הלכתית על פי יחידה אחרת" - הערך ראשון הוא מגדיר עיקרי והשאר מגדירים משניים/נגזרים, או, קירובים מדויקים מקובלים.


להמשך המאמר ראה Wikipedia.org...


© מאמר זה משתמש בתוכן מ-ויקיפדיה® וכפוף לרשיון לשימוש חופשי במסמכים של גנו GNU Free Documentation License וכפוף לרישיון Creative Commons ייחוס-שיתוף זהה